Pratik bilgiler

Zonguldak, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulunan maden kaynağı şehridir. Karadeniz şeridinde bulunan limanıyla ülkeler arasındaki önemli geçiş yollarından bir tanesi de Zonguldak’ta yer alır. Maden ocakları şehrin en önemli geçim kaynaklarından bir tanesidir. Linyit kömürünün çıktığı ve işlendiği yer olan Zonguldak bir çok termik santrallere kömür göndermektedir. Kalorisi çok yüksek olan linyit kömürü termik santrallerde elektrik üretmek için kullanılır.

Meşhur Yemekleri
Yöre mutfağı ağırlıklı olarak unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerinden oluşmaktadır. Su böreği, kabaklı börek, bazlama, cizleme, gözleme, kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göce çorbası, malayı yöresel yemekler arasında sayabiliriz. Ereğli pidesi ve Osmanlı çileği, Çaycuma yoğurdu, Devrek çöreği ve simidi ile Zonguldak ormanlarında yetişen kuzu kestanesi yörenin adıyla özdeşleşmiş yiyecekleridir.

Ne alınır?
Devrek Bastonu, elpek bezi, madenci heykelcikleri tercih edilen hediyelik eşyalardır.

Yöresel Giysileri;
Erkek; 1- Küllah 2- Yazma 3- Gömlek 4- Cepken – Yelek 5- Şalvar 6- Kuşak 7- Çorap 8- Çizme
Kadın; 1- Çapkı 2- Kep 3- Teke Fes 4- İç Gömlek 5- Şalvar 6- Kemer (Gümüş – Altın) 7-Kuşak 8- Gerdanlık 9- Yelek 10- Kapama 11- Yün Çorap 12- Yemeni 13- Bindallı

Yaygın Tarım Faaliyetleri; Patates, Arpa, Mısır, Buğday, Kivi, Ceviz, Fındık

Tarihi Yerleri; Filyos Kalesi, Filyos Ören Yeri, Eski Liman, Ereğli Kalesi, Bizans Kilisesi, Sahil Suru, Su Kemeri ve Tonozlu Galeri, Kale Tepesi, Çeştepe Fener Kulesi, Sur Kalıntıları, Kozlu Kilisesi, Herakles (Herkül) Sarayı, Ali Ağa Hamamı, Yeni Camii, Ayasofya Kilisesi (Orta Cami), Krispos Anıt Mezarı, Bizans Sarnıcı Kalıntısı, Boz Hane Hamamı